Освирквания, протестни викове, блъсканица  - традиционната визита на френски президент

...
Освирквания, протестни викове, блъсканица  - традиционната визита на френски президент
Коментари Харесай

В Париж визитата на Макрон на фермерското изложение прерасна в хаос

Освирквания, протестни крясъци, навалица  - обичайна аудиенция на френски президент на Парижкото фермерско ревю неведнъж е мотив за борба сред политиката и земеделците. Но в никакъв случай до момента нещата не са прераствали в безпорядък, както през вчерашния ден по време на идването на ревюто на, отбелязва Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Контекстът на фермерските митинги предвещаваше " комплицирано посещение " на президента на ревюто. Но никой не си представяше, че при появяването му ще бъде последвана от такава сцена, че се наложи намесата на служители на реда с каски и щитове, опитващи се да възпрат гневни фермери.

Протестиращите се бяха мобилизирали още от 6 ч. сутринта локално време. Нещата ескалираха 8 ч., когато Макрон дойде за церемонията по откриването на ревюто, планувана за 9 ч. 

Последваха няколко часа са конфликти сред гневни фермери и полицията, която ги отблъскваше. Заради животните на ревюто, силите на реда нямаха право да употребяват сълзотворен газ. Самите животни в последна сметка изпаднаха в суматоха от баталната сцена.

Заради напрежението откриването на фермерското ревю закъсня с четири часа и главната експозиционна зала, където бяха животните, беше затворена за обществеността, нещо, което не се е случвало до момента, отбелязва Франс прес.

Все отново президентът съумя за няколко часа да прегледа ревюто. На няколко пъти той трябваше да дава отговор на гневни мнения на фермери, добавя " Монд ". В отговор той сподели, че обстановката с френското земеделие не е пагубна и даде обещание въвеждане на ценови тавани в селскостопанските браншове.

В петък Макрон анулира провеждането на огромен спор в рамките на фермерското ревю с присъединяване на фермери и на  синдикати от бранша. Идеята за този спор се провали, откакто в четвъртък се разпространиха информации, че президентът е поканил на него екологичното придвижване " Бунтове на земята ". Макрон през вчерашния ден отхвърли да е имал желание да кани представители на придвижването.

Той размени огромния спор, който планираше с дребна полемика с представители на земеделските синдикати, преди формалното разкриване на ревюто. А огромният спор ще бъде проведен в близко бъдеще в Елисейския замък.

Фермерското ревю в Париж притегля към 600 000 гости за към девет дни. Много постоянно то се посещава и от политици, президенти и техни съперници. 

В началото на месеца френските фермери значително преустановиха митингите си, откакто министър председателят Габриел Атал даде обещание нови ограничения в тяхна поддръжка на стойност 400 милиона евро. Но митингите се възобновиха през седмицата с искане за повече помощ от страна на държавното управление.

Заради напрежението през вчерашния ден, обвързвано с фермерския бранш, Макрон не взе присъединяване в срещата на върха на Г-7 във видеоконферентен формат от Киев и на нея го представляваше външният министър Стефан Сежурне.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР